tisdag

Ord för dagen den 14 augusti - Andra Korintierbrevet 13

LÅT ER FÖRMANAS

Bibelläsning: Andra Korintierbrevet 13
"Till slut, bröder, var glada, låt er upprättas och förmanas, var eniga och håll fred. Då skall kärlekens och fridens Gud vara med er" (2 Kor 13:11 FB)

Efter ett långt brev avslutar Paulus med några förmaningar och jag lägger speciellt märke till orden "låt er förmanas".

Jag tror inte det är meningen att alla i församlingen ska gå omkring och förmana varandra. För att förmaning ska kunna fungera behövs en god relation. Annars är det lätt att det bara uppfattas som kritik.

Men jag tror att det är viktigt att vi som kristna kan ta emot förmaning och korrigering för att kunna utvecklas på rätt sätt som kristna. Vi behöver någon som kan ställa oss till ansvar för det liv vi lever. Engelskan har ett bra ord för detta som vi saknar i svenskan, "Accountability" (ungefär: att stå ansvarig inför någon).

-Be Gud visa dig någon som du kanske kan ingå ett ömsesidigt "accountability-förhållande" med. Någon som du ger tillåtelse att ställa de svåra frågorna till dig. - "Hur går det med din dagliga andakt?" - "Hur går det med de tankarna du kämpade med sist vi bad tillsammans?" - "Hur går det med din relation till den eller den?"

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Herre, hjälp mig att finna den rätta bönepartnern som jag kan ta emot vägledning och fömaning ifrån.


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Paulus varnar korintierna inför sitt kommande besök... - Vers 1-6
Församlingsmedlemmarna uppmanas till självrannsakan (vers 5). De uppmanas att pröva sig själva. Vi har lätt för att bedöma varandra och se varandras brister, men hur är det med oss själva? Gud är visserligen nådens Gud, men Gud kommer inte att stå ut med vår synd hur länge som helst.
Vi besiktigar våra bilar med jämna mellanrum för att få varningar om något håller på att gå snett. Vore det inte lika viktigt att besiktiga vår utveckling som kristna.
Till eftertanke:
En sådan "besiktningfråga" ställer Paulus "Vet ni inte med er att Krists bor i er?" Om vi inte svarar ja på den frågan består vi inte provet (vers 5). Formulera ytterligare några frågor som du kan ställa dig själv om du ärligt vill besiktiga din kristna vandring.

...ber för deras utveckling... - Vers 7-10
Paulus både ber och förmanar korintierna för att de ska kunna bestå provet.

... och avslutar brevet med uppmaningar, hälsningar och önskan om Herrens välsignelse - Vers 11-14
"Var glada, låt er upprättas och förmanas, var eniga och håll fred." (vers 11). Paulus uppmanar oss att låta oss förmanas. Förmaning är verkningslös om den som förmanas inte inser sitt behov av förändring. Det är bara den som inser och erkänner sina brister som är mottaglig för förändring.
En rätt förmaning kräver en rätt inställning hos både den som förmanar och den som förmanas. Den som förmanar måste göra det av kärlek och omtanke, och den som förmanas måste förstå att förmaningen inte är för att bryta ner utan för att bygga upp (vers 10).
Till eftertanke:
Är jag själv mottaglig för förmaning? På vilket sätt kan jag ta emot förmaning?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar