lördag

Ord för dagen den 19 maj - Apostlagärningarna 10

VAD BRUKAR DU SVARA?

Bibelläsning: Apostlagärningarna 10"Nej, nej, herre! Aldrig..." (Apg 10:14)

Då Herren första gången talar till Petrus om att gå till hedningarna och vittna om Jesus blir Petrus första reaktion: "Nej, nej, herre! Aldrig...".Men Petrus gick till slut och predikade för hedningarna i Kornelius hus och de som lyssnade blev frälsta och döpta med den Helige Ande. (Apg 10:44)

-Vad brukar du svara då Herren talar till dig?

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Herren till dig i dag?


ÖVERSIKT- KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Kornelius ser en syn - Vers 1-8
Kornelius var inte troende jude eller kristen, men han bad till Gud. Hans böner var ärliga och innerliga och Gud hörde hans bön. Han får se en syn om vad han ska göra för att lära känna Gud.
På samma sätt som Ananias fick en gatuadress för att gå och be för Paulus (Apg 9), så får Kornelius en syn med en adress i en annan stad.
   Kornelius lyder och sänder iväg män för att hämta Petrus hos Simon garvaren i Joppe (vers 6).
Till eftertanke:
I detta kapitel och det föregående ser vi hur Gud inspirerar människor att göra hans vilja genom syner. Förekommer det även idag? Hur ska vi kunna urskilja om synen kommer från Gud eller om det bara är vad vi själva tänker?


Petrus ser en syn (vers 9-23)
Sedan är det Petrus tur att se en syn. Det ser ut som om det behövdes en hel del övertalning innan Petrus förstod att han måste gå. I den judiska religionen fick man inte besöka en hedning (hedning=alla som inte är judar).
   Först protesterar Petrus, men til slut följer han med männen till Kornelius hus i Cesarea.


Petrus talar och den Helige Ande faller över hedningarna - Vers 34-48
Petrus berättar historien om Jesus för hedningarna i Kornelius hus och medan han talar faller den Helige Ande över dem som lyssnar (vers 44). Då Petrus ser att de har fått ta emot den helige Andes gåva, ser han inte längre något hinder att döpa dem i Jesus Kristi namn.
Till eftertanke:
Vad var det som gjorde att Petrus förstod att hedningarna hade fått den helige Ande? På vilka sätt kan vi uppleva att den helige Ande faller över oss?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar