söndag

Ord för dagen den 20 maj - Apostlagärningarna 11

VAD SÄGER ANDEN IDAG?

Bibelläsning: Apostlagärningarna 11
"...Anden sade åt mig att följa med dem utan att tveka" (Apg 11:12)

Petrus fick stå till svars för att han besökt hedningarna (Apg 11:2). Han hade gått utanför ramarna, traditionerna, och predikat för hedningarna så att de som lyssnade hade blivit frälsta.

Petrus återberättade allt som hände i förbindelse med mötet i Kornelius hus och så säger han det var Anden som hade sagt till honom att gå till Kornelius hus.

Vad säger Anden till mig i dag?
Och hur kan man veta att det är Anden som talar och inte bara mina egna tankar?

Ett viktigt sätt att pröva om det jag tänker kommer från Anden, är om det stämmer överens med Guds ord. Anden som talar i Guds ord kan inte säga något helt annat då han talar med mig. Det kan ibland, som i Petrus fall, handla om något som är utanför ramarna, utanför traditionerna. Men det kan aldrig vara utanför Guds ord, Bibeln.

-Vad säger Anden till mig i dag?
-Fråga Honom!
-Den som har öron hör vad Anden säger till församlingarna (Upp 2:7)

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger Anden till mig idag? 


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Den helige Andes gärningar
Någon har sagt att bibelboken ´Apostlagärningarna´ egentligen skulle heta ´Den helige Andes gärningar´, eftersom den handlar om vad den helige Ande kunde utföra genom en liten grupp helt vanliga människor. Boken handlar inte om exceptionellt duktiga människor, utan snarare om människor som förstod sin egen begränsning och kunde vara beroende av den helige Ande.

Petrus berättar för bröderna i Jerusalem hur Anden talade till Petrus (vers 12) om hur han skulle följa med till Kornelius, därför att Anden hade sagt så till Konelius. Petrus berättar vidare hur den helige Ande föll över hedningarna i Kornelius hus (vers 15), och då kom Petrus ihåg att Jesus hade sagt att man senare kunde bli döpt med den helige Ande (vers 16). Apostlagärningarna handlar om den helige Ande, och vad den helige Ande gör hela tiden.

Lite längre fram i kapitlet förutsäger Anden genom Agabus vad som skulle ända i framtiden.
Till eftertanke:
Upplever vi att den helige Ande är lika verksam i våra dagar? Om inte, vad kan det bero på? Har den helige Ande blivit mindre aktiv, eller beror det på andra saker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar