lördag

Ord för dagen den 26 maj - Apostlagärningarna 15

ENIGHET OCH OENIGHET

Bibelläsning: Apostlagärningarna 15
"Den helige anden och vi har beslutat..." (Apg 15:28)

På grund av oenighet ute på fältet om de nykristna skulle vara tvungna att hålla de gamla judiska lagarna, samlades apostlamötet i Jerusalem. Oenigheten ledde fram till ett beslut där man kunde säga att beslutet togs i enighet mellan "den Helige Ande och vi" (Apg 15:28).

Kapitlet avslutas med att Paulus och Barnabas blir oeniga om Markus skulle få åka med dem på nästa missionsresa eller inte. Samtalet slutade med att ett "så häftigt uppträde att de skildes åt." (Apg 15:39). Knappast hedrande för Paulus och Barnabas - men, så mänskligt. Det var tydligen inte alla beslut i apostlarnas liv som togs i enighet med den Helige Ande.

Hjälp mig Gud, att de beslut jag tar i dag och i dagar som kommer, ska fattas i enighet med den Helige Ande.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Vad säger den helige Ande till mig idag? 


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Vad krävs för att bli frälst?
Problemet som behandlas i detta kapitel uppstod då några män började lära att man inte kunde bli frälst, om man inte lät omskära sig (vers 1).
Med jämna mellanrum kan man höra att det finns de som ställer upp krav som måste uppfyllas för att man ska bli frälst "...de kunde inte bli frälsta, om de inte..." (vers 1).
Resultatet av Apostlamötet blev att Petrus deklarerar att man blir frälst genom Herrens nåd (vers 11).
Till eftertanke:
Hur skulle du vilja förklara vad som krävs för att bli frälst för någon som ber dig om hjälp med det?
Här är några användbara bibelord: Rom 10:9-10; Apg 2:21; Joh 1:12

Paulus och Barnabbas  blir osams
Att det bli stor enighet i en lärofråga kan ju vara lätt att förstå. Man kan till och med anse att det var rätt att ta strid i en så avgörande fråga.
Men att Paulus och Barnabas blir osams om vem de ska ha med sig på missionsresan kan man väl tycka är mindre smickrande.
Till eftertanke:
Att Lukas, Paulus följeslagare under många senare resor, tar med detaljen att Paulus och Barnabbas blir osams är kanske förvånande. Lukas önskade säkert framställa sin vän så positivt som möjligt.
Anser du att den berättelsen stärker trovärdigheten på Apostlagärningarna?

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar