söndag

Ord för dagen den 4 mars - Lukas 1

LJUS I MÖRKRET

Bibelläsning: Lukasevangeliet 1
"Och du, barn, skall kallas den Högstes profet. Ty du skall gå före Herren och bana väg för honom och ge hans folk kunskap om frälsning, att deras synder är förlåtna för vår Guds innerliga kärleks skull. I kraft av den skall en soluppgång från höjden besöka oss, för att ljus skall skina över dem som sitter i mörker och dödsskugga och styra våra fötter in på fridens väg." (Luk 1:76-79 FB)

I Lukasevangeliets första kapitel profeterar Johannes döparens far, Sakarias, om sin kommande son. Johannes ska:
-bana väg för Herren
-ge hans folk kunskap om frälsning och förlåtelse
-sprida ljus i mörkret
-styra våra fötter på fridens väg


Jag tror att Gud idag kallar många Johanneslärjungar som kan bana väg för Herren. Som kan berätta för andra att det finns frälsning och förlåtelse. Det behövs människor som kan komma med hopp och ljus i en mörk värld.

Om du blir stilla och lyssnar noga kan det hända att du hör Guds kallelse i ditt liv.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Bana väg för Herren i människors hjärtan. Vem? När? Hur?

___________________
Översikt/kommentar

Vers 1-4 Lukas presenterar sitt evangelium

Lukas var själv inte med Jesus under den tid han beskriver i sitt evangelium, men det han skriver har han noga efterforskat innan han började skriva (vers 3).

Vers 5-45 Två kvinnor blir havande
Avsnittet beskriver hur Elisabet och Maria blir havande och blir en del av Guds frälsningsplan för världen.
   -> Johannes. Sakarias och Elisabet ska bli föräldrar till Johannes Döparen. Redan i moderlivet blir Johannes uppfylld av den Helige Ande (vers 15).
Johannes uppdrag blir också uppenbarat innan han är född. Han ska gå framför Jesus och förbereda vägen för honom (vers 17).
   -> Jesus. Den Helige Ande kommer över Maria och hon blir havande (vers 35). Jesus presenteras redan före födseln som Gud son (vers 32 och 35).

Vers 39-41 Mötet mellan de två blivande mödrarna
Då Elisabet och Maria möts blir Elisabet uppfylld av den Helige Ande och börar profetera och säga saker som bara Gud kan ha uppenbarat för henne. Hon hälsar Maria som den som är mor till Herren (vers 43)

Vers 46-80 Två lovsånger
Kapitlet avslutas med två lovsånger:
Marias lovsång och Sakarias lovsång

Till eftertanke:
I detta kapitel ser vi den Helige Ande i verksamhet på många olika plan. På vilka olika sätt upplever du den Helige Andes verksamhet i ditt liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar