tisdag

Ord för dagen den 27 mars - Lukas 18

ROPA DAG OCH NATT

Bibelläsning: Lukasevangeliet 18
"I en stad fanns en domare som varken fruktade Gud eller hade respekt för människor. I samma stad fanns en änka, som gång på gång kom till honom och sade: Ge mig rätt inför min motpart. Till en tid ville han inte, men sedan sade han till sig själv: Även om jag inte fruktar Gud eller har respekt för någon människa, skall jag ändå ge den här änkan rätt, därför att hon är så besvärlig. Annars kommer hon till sist att pina livet ur mig med sina ständiga besök."
Och Herren sade: "Hör vad den orättfärdige domaren säger. Skulle då inte Gud skaffa rätt åt sina utvalda, som ropar till honom dag och natt, då han ju lyssnar tåligt till dem? Jag säger er: Han kommer snart att skaffa dem rätt. Men skall väl Människosonen, när han kommer, finna en sådan tro på jorden?"
(Luk 18:2-8 FB)

Här talar Jesus om uthållig bön. Jag tror inte att det handlar om att vi ska prestera en viss längd eller uthållighet i vår bön för att Gud ska höra oss. Han lyssnar ju tåligt till sina utvalda. Det handlar nog mer om hur angelägna vi är. Hur viktigt det är för oss och hur ivriga vi är att gå till Gud med alla våra behov och önskningar.

Hur angelägna vi är avgör säkert i hög grad om vi verkligen ropar till Honom dag och natt. Hur ivriga vi är att be Gud om ett ingripande då kanske våra egna resurser är uttömda.

-Hörs min bön inför Guds tron dag och natt? Han lyssnar och väntar tåligt.
==> Mannakorn att tugga på under dagen: Jag vill göra min röst hörd inför Guds tron idag

Översikt - Kommentar - Till eftertanke

Uthållig bön - vers 1-8
Syftet med den uthålliga bönen är inte att förändra Guds vilja, utan att förlösa det Gud vill ska ske.
Det ser ut som om Gud har valt att begränsa sig till att verka genom sina älskade barn på jorden eller som svar på deras böner.
Gud vill att hans vilja ska ske på jorden. Men han ber oss, att vi ska be till honom, att hans vilja ska ske. Våra böner är med att förlösa Guds vilja på jorden. (Matt 6:10)
Gud ser att det behövs människor som inbärgar skörden för Guds rike på jorden. Då ber han oss, att vi ska be honom, att han ska sända de skördearbetare han vill se på jorden. (Matt 9:38)
Vår bön är med att förlösa det Gud vill ska ske på jorden.
Till eftertanke:
Fundera vidare på konsekvenserna av vår bön, och konsekvenserna av frånvaron av våra böner.

Farisé eller publikan? - vers 9-14
Jesus talar här om två slags människor. 
- Farisén som gör allt rätt. Han fastar, ger tionde och är stolt att han inte är som publikanen.
- Publikanen som gör det mesta fel i sina egna ögon och som skamset kommer inför Gud med sina misslyckanden.
Till eftertanke:
- Borde inte fariséen få lite beröm för att han fastar två gånger i veckan och ger tionde av allt han tjänar? Vad gör han för fel?
- Var befinner jag mig? Farsisé eller publikan?

Jesus och den rike mannen - vers 18-23
Här möter Jesus den rike mannen som ville få evigt liv, men som inte var beredd att släppa det enda som fattades för att det skulle kunna ske. Den unge mannen frågade Jesus vad det var som fattas. Jesus svarade att det var mannens rikedom som hindrade honom att följa Jesus.
Till eftertanke:
Kan vi också ha saker som hindrar oss att följa Jesus helt och fullt? Vilka är hindren och vad ska vi göra med dem?
Kamelen och nålsögat - vers 24-30
 Då Jesus använder bilden av en kamel och ett nålsöga utbrister lärjungarna "Vem kan då bli frälst?" (vers 26). Jesus svarar då att det är helt omöjligt för människor men allting är möjligt för Gud.
    Man hör ibland en utläggning om att det fanns en port i Jerusalem som hette "Nålsögat". För att kamelen skulle kunna komma in genom porten måste den lägga sig på knäna och ta av all packning. Då kunde den komma in genom porten.
   Men denna tolkning leder helt fel. För det första har det aldrig funnits en port i Jerusalem med det namnet. För det andra blir konsekvensen att det visserligen är svårt att komma in i Guds rike, men om vi verkligen anstränger oss och tar av all packning kan vi klara det. Jesus har en helt annan slutsats. Det är inte svårt att komma in i Guds rike - det är omöjligt för människor. Bara Gud kan åstadkomma det.
Lärjungarna förstår ingenting - vers 31-34
Jesus berättar för tredje gången  om sin kommande död och uppståndelse. "Men lärjungarna förstod ingenting av detta" (vers 34).
Till eftertanke:
Vi ser ofta att apostlarna framställs som oförstående, opålitliga och måna om sin egen position. Apostlarna som sedan blev ledare för kyrkan hade väl haft makt att skriva om texterna för att inte framstå i så dålig dager. Det är ju vad som ständigt sker i världshistorien. En ny ledare skriver om historien för att främja sina egna syften.
Kan man se den negativa beskrivningen av apostlarna som ett bevis på Nya Testamentets trovärdighet? Vad tänker du om den saken?

"Vad vill du att jag ska göra för dig?" - vers 35-43
Då Jesus möter den blinde mannen som sitter och tigger är det ju uppenbart för alla vad det är mannen behöver. Ändå frågar Jesus det alla vet svaret på: "Vad vill du att jag ska göra för dig."
Till eftertanke:
Varför tror du att Jesus frågar om det han borde veta?
Om Jesus ställer samma fråga till dig idag, vad skulle du svara?

Jesu samtal med den blinde mannen avslutas med att Jesus säger till honom "Du får din syn. Din tro har frälst dig." (vers 42)
Till eftertanke:
Varför säger Jesus att det var mannens tro som frälste honom? Var det inte Jesus som gjorde det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar