lördag

Ord för dagen den 27 januari - Matteus 19

FÖR MÄNNISKOR ÄR DET OMÖJLIGT

Bibelläsning: Matteusevangeliet 19
"Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett synålsöga än för en rik att komma in i Guds rike." När lärjungarna hörde det, blev de mycket förskräckta och sade: "Vem kan då bli frälst?" Jesus såg på dem och sade: "För människor är det omöjligt, men för Gud är allting möjligt." (Matt 19:24-26 FB)

Från Biblisk uppslagsbok (Saarisalo, Hedegård): "Man hör ofta förklaras att nålsögat betyder en liten och trång port i Jerusalem. Men i verkligheten har det aldrig funnits en port med detta namn."

Man kan ibland höra utläggningar i detta tema om att man måste falla på knä, ta av sig all packning, för att sedan kunna ta sig in i den trånga porten. Budskapet blir då att det är mycket svårt att komma in, men det går om man verkligen försöker. Men Jesu poäng är inte att det är svårt. Jesu poäng är att det är omöjligt.

Hur vi än tar i, hur vi än anstränger oss kan vi aldrig lyckas uppnå frälsning i egen kraft. Det är då vi förstår att frälsningen är av bara nåd som vi kan emot från Jesus. Ingen av oss blir någonsin värdig i vår egen kraft.
Guds rike uppnås inte genom att ta i, utan ta emot.
-->  Mannakorn att tugga på under dagen:
Tack att jag får lita på din nåd för min frälsning och för mitt liv idag.


********************************  
Översikt /kommentar

Vers 1-12 Äktenskapet
Jesus undervisar om äktenksap och skilsmässa. Jesus citerar "äktenskapsversen" från skapelsberättelsen som också återfinns i brevlitteraturen. Den talar om att äktenskapet består av tre delar:
1/ Att lämna den gamla kärnfamiljen och få en ny familj som får vara förstaprioriteten. Denna dela av äktenskapet illustreras ofta med att fadern, som representerar den familj hon lämnar, leder sin dotter fram till altaret. Sedan är det inte fadern utan den äkta mannen, som representerar den nya familjen, som leder ut sin nya hustru.
Det kan skapa stora åproblem i äktenskapet om någon av parterna inte flyttar över sin lojalitet till den nya familjen, utan fortsätter att vara styrd av föräldrarna.
2/ Hålla sig till innebär att stå fast vid trohetslöftet som ges. Det ska gälla "tills döden skiljer" de äkta makarna från varandra.
3/ Bli ett kött handlar om den fysiska föreningen mellan de nya makarna.

Vers 13-15 Jesus och barnen
Jesus fortsätter att tala om barnens särställning (Se förra kapitlet).
Till efteranke:
Vad är det med barn som gör den speciellt lämpade för himmelsriket?

Vers 14-30 "Vad är det som fattas?"
Här möter Jesus den rike mannen som ville få evigt liv, men som inte var beredd att släppa den enda som fattades för att det skulle kunna ske. Den unge mannen frågade Jesus vad det var som fattas. Jesus svarade att det var mannes rikedom som hindrade honom att följa Jesus.
Till eftertanke: Kan vi också ha saker som hindrar oss att följa Jesus helt och fullt? vilka är hindren och vad ska vi göra med dem?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar