måndag

Ord för dagen den 19 februari - Mark 8

                                          VEM ÄR JESUS FÖR DIG?

Bibelläsning: Markusevangeliet 8
På vägen frågade han sina lärjungar: "Vem säger människorna att jag är?" De svarade: "Johannes Döparen, andra säger Elia och andra någon av profeterna." Då frågade han dem: "Och ni, vem säger ni att jag är?" Petrus svarade honom: "Du är Messias." (Mark 8:27-29 FB)

Det fanns många olika uppfattningar om vem Jesus var då han levde som människa här på jorden. Också idag finns det många olika uppfattningar om vem Jesus är. 
Jesus är en viktig person ockå hos muslimerna, men har där en helt annan identitet än i Bibeln. För många svenskar är Jesus bara det lilla barnet som tas fram varje jul. Till och med inom den kristna kyrkan möter vi idag mycket olika uppfattningar om vem Jesus är.
Men frågan Jesus ställer till mig idag är "Vem säger du att jag är?" Frågan är av avgörande betydelse. Min definition av Jesus avgör om jag kan bli frälst eller inte. För att bli frälst måste jag tro att Jesus uppstod från de döda och bekänna honom som herre i mitt liv (Rom 10:9).

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Vem är Jesus för mig?
__________________ 
Översikt/kommentar 
Vers 1-9 Änu mer matHär sker det igen. Många människor är samlade till möte. Mötet blir långt och människorna blir hungriga. Då Jesus lägger fram problemet för sina lärjungar, kan de inte se någon lösning och säger "Var skall man få mat här i ödemarken så att de blir mätta?" (vers 4). Lärjungarna hade tydligen glömt bort det stora undret som Jesus gjorde förra mötet då han mättade femtusen med två fiskar och fem bröd (kap. 6). Jesus ber bordsbönen, lärjungarna delar ut mat och då alla ätit sig mätta var det sju korgar över fulla med mat.
Vers 10-21 Fariseerna begär tecken och lärjungarna hade glömt ta med sig bröd.
På väg hem från mötet blev lärjungarna hungriga och upptäcker att de glömt ta med sig bröd på båtresan hem. Det verkar som de glömt att Jesus hade frambringat mat till fem tusen några dagar tidigare, och frambringat mat till fyra tusen samma dag. Skulle inte Jesus kunna skaffa mat åt tolv hungriga lärjungar? Jesus säger till dem "Varför säger ni att ni inte har?" (vers 17).
Till eftertanke:
- Lärjungarna framställs ofta på ett ofördelaktigt sätt. Jesus klandrar dem för att de inte fattar något. Normalt skulle de som har makt över hur evangelierna blev utformade (apostlarna) varit mer angelägna att framställa sig själva på ett mer fördelaktigt sätt. Vad säger det om evangeliernas trovärdighet?
- Kanske säger Jesus samma sak till oss idag: "Varför säger i att ni inte har?"

Vers 22-33 Jesus botar en blind och Petrus bekännelse
Petrus svar på frågan om vem Jesus är var klart och tydligt: "Du är Messias" (vers 28). Detta sa Petrus under gudomlig inspiration. 
Då Jesus sedan talar om sitt kommande lidande och död, säger Petrus ivrigt emot honom. Jesus säger då "Gå bort från mig, Satan! Det du tänker är inte Guds tankar utan människotankar" (vers 33).
Till eftertanke:
Petrus talar här både Guds tankar och människotankar. Hur är det med våra tankar och vårt tal?

Vers 34-38 Skäms du för Jesus?
Här talar Jesus om efterföljelse. Villkoret för att följa Jesus är att förneka sig själv och ta sitt kors på sig (vers 34).
Jesus säger också att han kommer att skämmas för den den som skäms för honom (vers 38).
Till eftertanke:
Vad innebär det att förneka sig själv? Vad innebär det att ta sitt kors på sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar