onsdag

Ord för dagen den 21 februari - Markus 10

"VAD VILL DU ATT JAG SKALL GÖRA FÖR DIG?"

Bibelläsning: Markusevangeliet 10
"Mannen kastade då av sig manteln, sprang upp och kom fram till Jesus, och Jesus frågade honom: "Vad vill du att jag skall göra för dig?" Den blinde sade: "Rabbuni, gör så att jag kan se igen!" Jesus sade: "Gå, din tro har frälst dig." Och genast fick han sin syn och följde Jesus på vägen." (Mark 10:50-52 FB)

Även om Jesus kände till mannens behov frågade han honom vad han ville att Jesus skulle göra för honom. Våra behov är ofta Guds möjligheter i våra liv. Om vi bara talar om dem för Jesus.

-->  Mannakorn att tugga på under dagen:
Idag frågar Jesus dig: "Vad vill du att jag skall göra för dig?" Vad svarar jag? Mitt svar kan vara Guds möjlighet i mitt liv.
__________________
Översikt/kommentar
Vers 1-12 Äktenskap och skilsmässa
Då Jesus talar om äktenskapet definierar han det på samma sätt som det står formulerat i skapelseberättelsen och i Paulus brev.
Äktenskapet består av tre delar:
Lämna far och mor - det innebär att man får en ny förstahandsfamilj. Om en av parterna fortsätter att vara alltför förankrad i, och beroende av sin ursprungsfamilj kan det skapa stora problem i äktenskapet.
Hålla sig till varandra - det talar om trohet och trofasthet
Bli ett - det talar om den nya enheten som tar sig uttryck i den sexuella föreningen.

Vers 13-16 Jesus och barnen
Jesus säger att det är bara den som tar emot Guds rike som ett barn som kan komma in. Tänk på barnet som utan fruktan kastar sig ut och väntar sig att bli fångad i fars armar. Det är den tillit och förtröstan som Herrens vill se i oss då det gäller vår relation till honom.

Vers 17-22 Jesus och den rike mannen
Här möter Jesus den rike mannen som ville få evigt liv, men som inte var beredd att släppa det enda som fattades för att det skulle kunna ske. Den unge mannen frågade Jesus vad det var som fattas. Jesus svarade att det var mannens rikedom som hindrade honom att följa Jesus.
Till eftertanke:
Kan vi också ha saker som hindrar oss att följa Jesus helt och fullt? Vilka är hindren och vad ska vi göra med dem?
Vers 23-31 Kamelen och nålsögat
Då Jesus använder bilden av en kamel och ett nålsöga utbrister lärjungarna "Vem kan då bli frälst?" Jesus svarar då att det är helt omöjligt för människor men allting är möjligt för Gud.
    Man hör ibland en utläggning om att det fanns en port i Jerusalem som hette "Nålsögat". För att kamelen skulle kunna komma in genom porten måste den lägga sig på knäna och ta av all packning. Då kunde den komma in genom porten.
   Men denna tolkning leder helt fel. För det första har det aldrig funnits en port i Jerusalem med det namnet. För det andra blir konsekvensen att det visserligen är svårt att komma in i Guds rike, men om vi verkligen anstränger oss och tar av all packning kan vi klara det. Jesus har en helt annan slutsats. Det är inte svårt att komma in i Guds rike - det är omjöjligt för människor. Bara Gud kan åstadkomma det.

Vers 32-45 Jesus talar om sin död och lärjungarna talar om att få en bra position
(Se kommentar till Markus 9)

Vers 46-52 Den blinde Bartimeos
Till eftertanke:
Fundera på varför Jesus frågar Bartimeos vad han vill ha, då det är uppenbart för alla som läser berättelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar