onsdag

Ord för dagen den 7 februari - Matteus 28

UPPDRAGET

Bibelläsning: Matteusevangeliet 28
"Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar"
(Matt 28:19)

Detta säger Jesus till sina lärjungar, för det är bara lärjungar som kan göra lärjungar.
-Hur kan jag själv växa och fördjupa mitt eget lärjungaskap?
-På vilket sätt kan jag bidra till att missionsbefallningen blir verklighet där jag finns?

Jesus skickar inte iväg oss på uppdrag. Han går före oss och säger till oss "Följ mig". Då vi följer Jesus kan vi inte ta ett enda steg där inte har han gått före oss och förberett marken för oss. Han går med oss i varje steg. "Och jag är med er alla dagar till tidens slut" (Matt 28:20)

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: "Följ mig" Vad innebär det för mig idag?

********************
Översikt/kommentar

Vers 1-15 Jesu uppståndelse
Jesu uppståndelse står centralt i kristen tro. Man kan till och med säga att hela den kristna tron vilar på denna händelse. Men frågan som ständigt återkommer är om Jesus verkligen stod upp från de döda.
Var graven verkligen tom?
Svaret på den frågan måste vara att graven var tom. Om graven inte var tom, hade översteprästerna bara kunnat visa graven med Jesu kropp och då hade kristendomen inte kunnat fortsätta att hävda att Jesus hade stått upp.
Om graven verkligen var tom, vad hade då hänt med Jesu kropp?
Ett svar kan ju vara att någon kan ha flyttat på den döda kroppen. Men vem skulle det då ha varit?
Jesu fiender kan inte ha flyttat kroppen. Det som de fruktade mest av allt, var att någon skulle ta kroppen och hävda att Jesus hade uppstått (vers 11-15).
Kan Jesu lärjungar ha flyttat kroppen? Problemet med det är att stenen var förseglad och att det stod soldater och vaktade graven. Men det starkaste argumentet till att det inte var Jesu lärjungar som flyttade kroppen var lärjungarnas beteende efter uppståndelsen. De trodde verkligen att Jesus hade uppstått. De byggde hela sitt liv på att det var sant, och de flesta fick till och med dö martyrdöden för att de trodde på Jesus.
Många människor är beredda att ge sitt liv för det de tror på, men få är villiga att ge sitt liv för något som de vet är osant.
Om graven var tom och om varken Jesu vänner eller Jesu fiender flyttat på kroppen, finns det bara ett alternativ kvar: Jesus uppstod från de döda!

Vers 16-20 Missionsbefallningen
Jesu befallning var att göra alla folk till lärjungar och att lära dem allt som Jesus hade befallt dem.
Till eftertanke:
- Vad är en lärjunge? Kan du ge en bra definition på vad en lärjunge är?
- Lärjungar kommer inte till av sig själva. Det är någon som måste göra dem, enligt Jesus. Om du ska göra någon till lärjunge, vad skulle du lära honom eller henne? Vilka är de viktigaste saker du skulle lära ut till den som ska bli lärjunge.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar