tisdag

Ord för dagen den 27 februari - Markus 14

ATT FULLGÖRA SIN UPPGIFT

Bibelläsning: Markusevangeliet 14
"Hon har fullgjort sin uppgift. I förväg har hon smort min kropp till begravningen." (Mark 14:8 FB)

"Hon har fullgjort sin uppgift", säger Jesus om kvinnan som smorde honom med olja. Hennes uppgift var att ära Jesus med den dyrbara oljan.

==>  Mannakorn att tugga på under dagen: Vad är min uppgift? På vilket sätt kan jag ära Jesus? Kommer Jesus att kunna säga till mig: "Han har fullgjort sin uppgift"?
_________________
Översikt/kommentar

Vers 1-11 Förberedelser för slutet
- Översteprästerna och de skriftlärde söker efter ett sätt att gripa Jesus med list och döda honom 
(vers 1)
- Judas går till översteprästerna och kommer överens med dem att utlämna honom vid ett lämpligt tillfälle (vers 10-11)
- En kvinna med dyrbar olja i en alabasterflaska, bryter upp sin flaska och smörjer Jesus med innehållet. Då hon får kritik för att använda så dyrbar olja på det sättet säger Jesus till dem som kritiserat henne "Hon har fullgjort sin uppgift" (vers 8) 
Till eftertanke:
Varför blir man upprörd på kvinnan? 
Kvinnan får bekräftelse av Jesus för det hon gjort mot honom. Vad skulle det innebära för oss att "bryta sönder alabasterflaskan och smörja Jesus"?

Vers 12-31 Den sista måltiden
- Jesus sänder två av sina lärjungar in till staden för att förbereda påskmåltiden. Jesus säger att de kommer att se en man som bär på en kruka. Honom ska de följa. De ska se i vilket hus han går in och då ska de säga till husets ägare att mästaren frågar var rummet är där han ska äta påskalammet tillsammans med sina lärjungar. Och huset ägare ska då visa dem ett rum som är iordningsställt för dem.
Till eftertanke:
Hur tror du lärjungarna upplevde det då Jesus i förväg kunde berätta om vad som skulle ske med dem då de kom in i staden? Hur skulle du reagera?
- Då de ätit påskalammet och Jesus delat bröd och vin med sina lärjungar, sjöng de lovsången och gick ut till Oljeberget (vers 23-26).
- På väg till oljeberget förutsäger Jesus att Petrus ska förneka honom. Petrus säger emot Jesus och lovar att även om alla andra skulle överge Jesus skulle han inte göra det (vers 29). Men Jesus fortsätter att tala om Petrus förnekelse och Petrus fösäkrar ännu ivrigare att han till och med är villig att dö för Jesus (vers 31).

Vers 32-52 I Getsemane
- Jesus ber att inte behöva bli korsfäst, men först och främst att Faderns vilja ska ske och inte hans. Medan Jesus kämpar i sin bönekamp somnar lärjungarna gång på gång.
Till eftertanke:
Jesus säger till lärjungarna: "Anden är villig men köttet är svagt" (vers 38) Vad menar han med det?

Vers 43-65 Jesus fängslas och ställs inför Stora rådet
- Då Jesus grips i Getsemane överger alla lärjungarna honom och flyr.
Till eftertanke:
Kan du förstå lärjungarnas reaktion? Hade de inte lovat att följa Jesus även i svåra tider?
Kan det vara så att lärjungarna var fullständigt oförberedda på att Jesus skulle gripas, öven om han uttryckligen sagt det?
- Inför stora rådet börjar misshandeln av Jesus (vers 65). De band för ögonen på Jesus och slog honom samtidigt som de bad honom profetera vem det var som slagit honom.
Till eftertanke: 
Varför tror du att Jesus blev mött med ett sådant hat inför Stora rådet? Han hade trots allt bara utfört goda gärningar under sitt liv.

Vers  66-72 Petrus förnekelse
Den Petrus som några timmar tidigare lovat att ge sitt liv för Jesus, vågar nu inte ens inför en tjänsteflicka erkänna att han varit tillsammans med Jesus. Han till och med förbannade och svor på att han inte känner "den mannen" (vers 71). Avsnittet slutar med att Petrus brister i gråt då han förstod vad han gjort.
Till eftertanke:
Tänk dig in i hur Petrus upplevde förändringen från den frimodiga bekännelsen till den fullständiga förnekelsen. På vilka sätt kan vad vi säger och vad vi gör idag vara en förnekelse av Jesus?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar