söndag

Ord för dagen den 22 juli - Första Korintierbrevet 12

VAR MAN PÅ SIN PLATS

Bibelläsning: Första Korintierbrevet 12 
"Om en lem lider, så lider alla lemmarna med den. Och om en lem hedras, gläder sig alla lemmarna med den.Men nu är ni Kristi kropp och var för sig lemmar" (1 Kor 12:26-27 FB)

Att vara kristen innebär att vara i ett sammanhang. Isolerade kristna är en främmande tanke i Bibeln. Alla bilder på de kristna visar hur vi är förenade med varandra. Grenar på samma träd, stenar i samma hus eller delar i samma kropp.

Dagens kapitel talar om att vi är olika kroppsdelar. Vi är viktiga, även om vi inte är som alla andra.

Det är en befriande tanke. Vi behöver inte vara avundsjuka på varandra eller försöka likna varandra. Det finns bara ett enda exemplar av mig och ingen kan vara det bättre än jag själv.

Vi tillhör samma kropp, men vi är alla olika. Vi har olika gåvor och uppgifter.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud visa mig vem du vill att jag ska vara och hur jag ska utvecklas och fräls mig från jämförelse.


ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE 

Andens gåvor
Rubriken till detta kapitel i Bibel 2000 är "Andens gåvor". Det gör klart att detta inte handlar om mina gåvor, utan om Andens gåvor. I vers 11 kan vi också läsa att att det är Anden som delar ut sina gåvor.

Det finns många som tänker sig att vi har fått någon eller några av dessa gåvor, men det handlar inte om våra gåvor, utan om Andens. Och den helige Ande bor i varje kristen. Vet ni inte det, frågar Paulus ett par gånger i detta brev. Anden bor hos varje kristen hela tiden, men en nådegåva, är att den inneboende Anden uppenbarar sig genom den troende (vers 7). I Bibel 2000 står det i den versen att Anden framträder. Anden finns där hela tiden, men en nådegåva är att Anden träder fram och uppenbarar sig.

Paulus skiljer här mellan nådegåvor (vers 4) och tjänstegåvor (vers 5). I tjänstegåvorna som du kan läsa mer om i Efesierbrevet 4:11 använder Gud det vi har och det vi kan. I Andens gåvor träder den helige Ande fram och gör genom oss det som vi inte kan. Tjänstegåvor är något vi är. Någon är lärare, någon är herde, någon är apostel. Det är man hela tiden, till och med då man sover. Nådegåvor däremot är att den helige Ande i en speciell situation gör något som vi inte kan göra av oss själva.
I tjänstegåvorna använder Gud våra naturliga gåvor och vår personlighet. Då det gäller nådegåvorna har det ingenting med vår kunskap eller personlighet att göra, det handlar mer om den helige Andes förmåga och att låta honom framträda i oss.

Gåvorna är inte mina, de är den helige Andes gåvor. Men om den helige Ande får mig, kan han träda fram i mitt liv och förmedla en nådegåva till någon som behöver det. Det handlar alltid om att det finns ett behov. Gåvorna är givna för att de ska vara till nytta (vers 7). Gåvorna är normalt inte till den som bär fram dem, utan till någon annan som får ta emot dem.

Om du vill läsa mer om Andens gåvor kan du läsa min bok: "GÅVOBOKEN - du är rikare än du tror". Mer information om boken finns på ww.rupeba.se under "fliken Affären".

Här kommer en kort översikt över de nio nådegåvor som nämns i detta kapitel:
-Gåvan att förmedla visdomens ord. Att i en speciell situation få en ingivelse att säga ord av visdom som den helige Ande ger oss. Det har ingenting med vår naturliga visdom att göra.
-Gåvan att förmedla kunskapens ord. Att i en speciell situation ha kunskap om något som man egentligen inte kan veta något om. Det kan också vara att vi plötsligt ser något i Guds Ord som vi förstår på ett nytt sätt, även om vi läst det många gånger förut.
-Trons nådegåva. Att i en speciell situation veta att något kommer att hända. Det är inte samma sak som vår naturliga tro som normalt ska växa ju mer vi lever med Herren. Trons nådegåva är att i ett speciellt ögonblick bli av med alla tvivel då det gäller en speciell sak. Se till exempel Petrus och Johannes på väg till bönemötet. Petrus säger till den lame mannen "Stig upp och gå" (Apg 3:6). Han bara visste att det skulle ske.
-Gåvan att bota sjuka. Jag tror at nästan alla kristna har bett för någon som varit sjuk och som sedan blivit frisk. Ibland kanske vi har glömt att vi bett för den personen, men Gud har inte glömt. Gud kan använda vem han vill. Han bor med densamme helige Ande i alla kristna och han vill framträda i alla kristna.
-Gåvan att utföra kraftgärningar. Här finns många möjligheter. Jesus utförde naturunder och väckte upp döda. Han kan också utföra kraftgärningar genom helt vanliga enkla lärjungar.
-Gåvan att profetera. Det finns också en tjänstegåva att vara profet, men detta är en gåva som vem som helst som är kristen får förmedla. "Ni kan alla profetera" kan vi läsa i 1 Kor 14:31. Det är inte bara för några få. Jesus säger i Johannes 10 att hans får kan höra hans röst. Om alla kristna kan höra vad Gud säger, så kan alla profetera. Profetera är att tala om vad man hör Gud säga.
-Gåvan att tala olika slags tungomål. Den gåvan, och den nästa, kommer vi tillbaka till i kapitel 14, som huvudsakligen handlar om de talade nådegåvorna.
-Gåvan att uttyda tungomål.
Till eftertanke:
Vad har du för erfarenhet av att möta dessa nådegåvor? Hur skulle du vilja definiera skillnaden mellan nådegåvor och tjänstegåvor?

En kropp med många delar
Här följer en fantastisk undervisning över hur vi hänger samman och hur vi är beroende av varandra. Vi behöver inte bli avundssjuka på varandra, vi får glädjas åt varandra framgång. Tänk vad mycket bättre vi skulle må om vi inte avvundades andra som blir använda av Gud på ett annat sätt än jag själv:
Till eftertanke:
Sammanfatta undervisningen om att vara en lem på Kristi kropp utifrån vers 14-27




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar