lördag

Ord for dagen den 27 oktober - Hebreerbrevet 10

FRIMODIGHET OCH UTHÅLLIGHET - Heb 10

Bibelläsning: Hebreerbrevet 10"Kasta därför inte bort er frimodighet, som ger stor lön. Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat." (Heb 10:35-36 NIV)

Vi behöver både frimodighet och uthållighet. Men kanske inte samtidigt. Uthållighet kan vara ett hinder då vi skulle gått fram med frimodighet. Och frimodighet kan hindra oss att få det Gud lovat om vi i stället för frimodighet skulle ha väntat i uthållighet.

Vi behöver frimodighet för att bli frälsta. Vi måste våga ta steget och acceptera Jesus som vår frälsare och Herre. Att vänta i uthållighet kan i sådana tillfällen vara ett hinder för att bli frälst. Vi behöver frimodighet för att ta emot dopet i den Helige Ande.

Det tar lång tid att bli Kristuslik, det vi kallar för helgelsen. Minst ett helt liv. Vi måste vara uthålliga och inte ge upp då vi gång på gång upplever att det finns stora brister i vår Kristusliket. Man blir inte Kristuslik genom att stampa i golvet och frimodigt säga: "I Jesu namn är jag Kristuslik nu!"

Vi behöver både frimodighet och uthållighet.

==> Mannakorn att tugga på under dagen: Gud ge mig vishet att förstå när jag ska använda frimodighet och när jag ska uthålligt vänta.





ÖVERSIKT - KOMMENTAR - TILL EFTERTANKE

Kasta inte bort er frimodighet 
Även om Kristi verk är fullkomligt, så blir det inte förlöst i ditt liv förrän det får ett aktivt svar i dig. Du har ingen nytta av Hans fullbordade verk om du inte öppnar dig för Hans verk i dig. Det hjälper inte dig att Jesus dog för att alla människor skulle kunna bli frälsta om inte du tar emot frälsningen i ditt liv. Det hjälper inte dig att Bibeln säger att Gud har skrivit ett testamente och gjort dig till arvtagare om du inte tar ut ditt arv (Hebr 9:1517). Det hjälper inte att Jesus har öppnat en ny och levande väg om du inte går in på den (Hebr 10:19-22). Hela Kristi fullbordade verk väntar på ditt svar!"
  


ÖVERSIKT
Del 1 Kristi fullbordade verk
Vers 8-9  Jesus upphäver Gamla testamentets offer…
Vers 10-14 …med ett enda offer som gäller för all framtid
Vers 17-18 Förlåtelsen i det nya förbundet

Del 2 Vad vi kan göra? (som ett resultat av Kristi fullbordade verk)
Vers 19 Vi kan frimodigt gå in i helgedomen
Vers 22 Träda fram inför Gud med ett rent hjärta
Vers 23 Orubbligt fortsätta att bekänna vårt hopp
Vers 24 Uppmuntra varandra
Vers 25 Inte försumma våra sammankomster
Vers 35 Inte kasta inte bort frimodigheten
Vers 36 Vara uthålliga



KOMMENTAR
Från teori till praktik
I kapitel tio avslutas den teoretiska undervisningen om Kristi fullbordade verk.   Från och med vers 19 handlar det om vilka praktiska konsekvenser detta för med sig för oss, för att vi ska kunna leva i Kristi fullbordade verk.   För även om Kristi verk är fullkomligt, så blir det inte förlöst i ditt liv förrän det får ett aktivt svar i dig. Du har ingen nytta av Hans fullbordade verk om du inte öppnar dig för Hans verk i dig. Det hjälper inte dig att Jesus dog för att alla människor skulle kunna bli frälsta om inte du tar emot frälsningen i ditt liv. Det hjälper inte dig att Bibeln säger att Gud har skrivit ett testamente och gjort dig till arvtagare om du inte tar ut ditt arv (Heb 9:15-17). Det hjälper inte att Jesus har öppnat en ny och levande väg om du inte går in på den (Heb 10:19-22). Hela Kristi fullbordade verk väntar på ditt svar!   Därför poängterar Hebreerbrevet att vi ska ”gå in” (v.19) och ”träda fram” (vers 22) med stor frimodighet (vers 19+35), så att vi inte går miste om vår stora lön (vers 35). Och för att kunna fortsätta att leva i det som är utlovat måste vi vara uthålliga (vers 36) och orubbligt hålla fast vid bekännelsen av vårt hopp (vers 23).  



TILL EFTERTANKE OCH SAMTAL


Vers 1-18
I verserna 5-9 talas det om förhållande mellan att offra och att göra Guds vilja
1/Vilket av dessa, offrandet eller att göra Guds vilja är viktigast? (Jämför 1 Sam 15:22)
2/Finns det situationer där vi är villiga att offra mycket (tid, pengar mm) för att döva vårt samvete för att vi inte är villiga att göra Guds vilja? Ge exempel.  

Vers 19-39
Välj ut några av punkterna under del 2 i översikten ovan, om vad vi kan göra och tänk igenom följande frågor på varje punkt.
3/ Vad innebär det?
4/ Hur kan man göra det rent praktiskt?
5/ Vad händer om vi inte gör det?
6/ Hur fungerar det i mitt liv i dag?
7/ Hur kan jag få det att fungera bättre?

Vers 23
Denna vers handlar om att orubbligt hålla fast vid bekännelsen
8/ Vilken betydelse har bekännelsen i följande två bibelverser:     
    a) Rom 10:9-10     
    b) 1 Joh 1:9 
9/ Vad händer om vi inte håller fast vid dessa bekännelser?
10/ Vilka saker kan få oss att inte orubbligt hålla fast vår bekännelse?
11/ Vilka andra bekännelser är viktigt att orubbligt hålla fast? Försök formulera några andra grundläggande formuleringar.  

Vers 35-36

I verserna 35 och 36 står det att frimodighet och uthållighet är förutsättningar för att få ut det som Guds ord lovar.
12/ På vilket sätt kan frimodigheten vara en förutsättning (T.ex. då det gäller frälsningen)
13/ På vilket sätt kan uthålligheten vara en förutsättning?   


Vers för eftertanke och memorering:

"Låt oss orubbligt hålla fast vid hoppets bekännelse, ty den som har gett löftet är trofast" (Heb 10:23) 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar